Quantcast
Channel: Hytte – Bergene Holm Blogg
Viewing all 45 articles
Browse latest View live

Mål og materialer til «Gjør det selv – Lekestue»

$
0
0

Trinn1
Mange benytter seg av våre byggeguider og det synes vi er veldig gøy. Vi har i vår fått endel henvendelser der eksakte kappemål og materiallister er høyt ønsket og slike etterspørsler prøver vi å ivareta.
Vår flinke designer og 3D-modellør har her tatt alle mål ut av modellen vi har tegnet.

I byggeguiden; «Slik gjør du det Lekestue» har vi tatt høyde for at mange tilpasser slike småbygg etter vinduer, dører og kanskje andre restematerialer de har liggende, eller de ønsker egne mål for å få plass til en sofa eller annet møbel.  Men har du ingen spesielle hensyn å ta kan du benytte deg av mål og mengder som vist under.

HUSK! Vi har tatt alle mål ut av tegning og det er viktig å ikke kappe opp først, men gå trinn for trinn, måle opp og justere underveis.
Klikk på bildene for å se de i stor størrelse.

Her er en oversikt over alle materialene som trengs til lekestua:


Del 2
Til bjelkelag og gulv inne + det lille inngangspartiet vil du trenge:

  • ca 15 lm 48×148
  • ca 7 lm terrassebord
  • ca 30 lm underpanel

I vår guide har lekestuen en vegg med dør og to små vinduer. Sidevegger har ett sentrert vindu hver, mens bakvegg er uten vindu.
Til reisverkets 4 vegger vil du trenge:

  • ca 60 lm 48×98

Del 3.3Tegning over: Bakvegg
Tegning under: Vegg med dør
Del 3.2Tegning under: Sidevegg ( 2 stk) med vinduDel 3.1Det er 4 takstoler på hytta + 2 mindre på takutspring over inngangsparti. Taket er dekket med underpanel og har trekantlekter ytterst.

Tilsammen vil du trenge:

  • ca 16 lm 48×98
  • ca 58 lm underpanel
  • ca 6 lm trekantlekt

Del 4Del 5Lekehytta er kledd med liggende kledning. Rektangulær kledning er også benyttet til vindskier.

Tilsammen trenger du :

  • ca 8 kvm kledning til hytta
  • ca 6 lm 48×98 som stolper /søyler til bæring av takutstikk
  • ca 7 lm rektangulær kledning19x98 ( Toppbord over vindskiene)
  • ca 15 lm rektangulær kledning 19×23 (Vindskier over inngangsparti og begge gavlvegger)

Trinn6
Del 7 Del 8Til spikerslag, festing av vindskier og avslutning under takutstikk vi du trenge noen små bordbiter, og vil du ha det pent også fra undersiden trenger du følgende:

  • ca 2 lm 48×98
  • ca 7 lm 19×123 rektangulær kledning til avslutning på langsidene og sidene på inngangsparti
  • ca 15 lm 19×73 rektangulær  kledning til dekking under takutstikk

Del 9.2 Del 9 Del10Del 11Til rekkverk og hjørnekasse trenger du:

  • ca 5 lm 48×48 til rekkverk
  • ca 1 lm altanrekke ( vi har benyttet 22×73 Barokk kledningsbord )
  • ca 12 lm 19×98 til hjørnekasser
    Del 13 Del12

Pynt og detaljering rundt dør og vindu har vi ikke målsatt.
HUSK! Vi har tatt alle mål ut av tegning og det er viktig å ikke kappe opp først, men gå trinn for trinn og justere underveis. Send oss gjerne kommentarer dersom det er mangler eller noe som mangler.

Byggeguiden som forklarer prosessen finner du på vår hjemmeside

Lykke til!

Har du bygget noe for eller med barn? Da håper vi du søker Barnas Trepris!
Her kan du lese mer, se søknadskriterer og finne søknadsskjema


Premiefest i den fargerike trehytta til snekkerfamilien fra Os

$
0
0

SjekkDet imponerende far/datter-samarbeidet i Dalsvegen 76 gav igjen premie og heder og ære fra Inspirasjonsprisjuryen.

Mie Louise Askeland Døsen og pappa Torjus Egge Døsens fargerike og lekehytte er noe av det mest kreative og spennende fagjuryen har sett i Inspirasjonsprisen, og tidligere i sommer kunne den stolte 10-åringen invitere venninner og klassekamerater til seiersfest i lekehuset.Alle samletÅrets vinner er utvilsomt et byggverk man blir glad og nysgjerrig av – akkurat slik prosjektet Torjus i fjor vant Åpen Klasse med også var. 

Du kan lese mer om det her


Hytta er et far/datter prosjekt
,  og begge parter hadde mange ideer og krav å ta hensyn , og det var morsomt for juryleder og Asgeir å se hvordan hytta ble brukt.ZiplineZiplinen fikk ikke mange pausene og det var et under at ikke flere enn en av vennene til Mie falt i bekken i den aktive leken. Vaieren var (heldigvis) ikke sterk nok for voksne, så verken Asgeir eller juryleder Tone Bente fikk prøve den. Men en tur i 2. etasje for å skremme forbipasserende syntes Asgeir og mellomste barn Døsen var like morsomt.TigerAt barna i Os også er gode klatrere skjønte vi fort da Mies lillebror Lars «løp» opp trestigen for å hive seg ut i zipline-huska i en forrykende fart.Klatre

Torjus er første dobbeltvinner i Inspirasjonsprisen. Med sitt like fargerike og kreative løkkuppel-bygg vant han prisen i Åpen klasse i fjor, og også da fikk han hjelp av sin datter Mie.

Først og fremst falt juryen for designet og den fargeglade veggen. I tillegg har denne hytta så mye mer å by på både inni og utenfor. TrappHer er det både lesekrok og mulighet for å sveive opp vegger, og begge etasjer er bygget med tanke på lek og røff bruk.Sofa SveivTerrassen og materialvalgene ellers viser at her er det rom for lek og aktivitet. Med impregnerte terrassebord gjør det ingenting at skitt og søle fra bekken og terrassen fungerte øyeblikket etter like godt som «frisørsalong» da Mie og venninnene fikk frie tøyler med sveisen til en av kameratene.Terrasse

Pappa Torjus gav også kona mye av æren for at de igjen vant. Hun synes naturlig nok at det blir mye rot og går med mye tid til de kreative byggeriene, men det var hun som tok bilder underveis slik at de igjen kunne søke. Mie er et snekkertalent og det er jo gøy at det nå er hun som er hovedpersonen, synes den aktive familien.

På bildet under er Mie ( i blomstrete genser) sammen med Asgeir og vennene hennes.Gjengen
Kanskje går Mie inn i firmaet til Torjus om noen år? Til daglig er Torjus byggmester, så at hun har den beste læremester er det liten tvil om.

Se flere bilder og les mer om prosjektet her

Det å besøke vinnerprosjektene i Inspirasjonsprisen er alltid like hyggelig og når sjekk på 10.000 kroner, T-skjorter, en (trehytte)palme, blomst og plakett var delt ut var det tid for boller og brus.

Har du bygge for eller med barn håper vi at du søker Barnas Trepris!

Bli med på hyttebesøk til FjellRo(oth) – vinner av Hytteprisen 2016

$
0
0

VinnerDet vanket både godord og marsipankake da vinnerne av Hytteprisen 2016, Sturla og Christina Rooth, fikk overrakt en plakett og premiesjekk på 50 000 kroner. Hytteprisen deler vi ut i samarbeid med Aftenposten Hyttemagasinet og juryens begrunnelse kan du lese nederst i dette innlegget.

Den flotte hytta på Haglebu er et resultat av mange bevisste valg og stor egeninnsats. Når man gjør alt selv, får man gjerne råd til litt flottere løsninger. Det har vinnerne av Hytteprisen erfart. BHI Hytteprisen_2016_Fjellro_Rooth_0046 copyOmrådet på tomten ved bålpannen er Christinas favoritt.

På premieutdelingen vartet Sturla og Christina oss og Hyttemagasinets journalist opp med sveler. Eier og byggmester i Bekkjorden Skog kom også på besøk og lot seg vel så mye begeistre over hvor flott det var blitt.BHI Hytteprisen_2016_Fjellro_Rooth_0068 copyBHI Hytteprisen_2016_Fjellro_Rooth_0039 copyFlere hyggelige sittemiljøer både inne og ute er viktig på en hytte, og familien Rooth kan nyte sola ute rundt hele hytta. Siste tilskudd til hytta er et bord laget av et tuntre fra Veggli. Det har Christina og Sturla laget helt selv. De fikk kjøpt askeemnene fra Bekkjorden Skog, som også har satt opp hytta utvendig.BHI Hytteprisen_2016_Fjellro_Rooth_0154 copyParet lette lenge etter en ferdighyttemodell, men fant ingen som passet helt.

Christina ville ha en moderne hytte med store vinduer, mens Sturla ville ha en mer tradisjonell hytte. At resultatet ble bra er det ingen tvil om.

Vi synes fargen på kledningen passer utmerket til hytta og terrenget, men synes historien om hvordan det ble slik er ganske artig: Christina hadde sett en hytte med akkurat den gråfargen hun ønsket, så hun banket på og spurte om å få fargekoden. Det fikk hun, og siden de ville bestille kledningen beiset ett strøk for å redusere arbeidet etterpå.
Sjokket var stort da hun så at hytta var oransje! Hytteeieren hadde gitt Christina fargekoden på terrassegulvet og ikke kledningen… Da ble det Christina som måtte beise, og fargeønsket endres:)
BHI Hytteprisen_2016_Fjellro_Rooth_0152 copySlik er kledningen etter at den fikk et strøk med Tjærebrun. Så mørkt måtte det bli for å dekke den nesten oransje feilbestillingen.

Sturla er en kløpper med sag, hammer og symaskin(!) og det er ikke den ting han ikke klarer å fikse. Han har lagt ned enormt mange arbeidstimer i hytta.BHI Hytteprisen_2016_Fjellro_Rooth_0033 copySteinvegg to steder i stua, skifer i gangen, store vinduer, mye tre i naturfarger. Christina har sørget for at alt henger flott sammen.
BHI Hytteprisen_2016_Fjellro_Rooth_0075 copyMange løsninger har blitt til underveis. Det er ikke like lett å få til hvis andre gjør jobben for deg. Sturla har laget nesten alle sengene i hytta. De lagde han av restmaterialer. Økonomisk og smart.BHI Hytteprisen_2016_Fjellro_Rooth_0090 copyHylle1Listeverkserien Barokk er benytttet i hele hytta. Ferdig hvitmalte karm- og taklister og fotlistene bestilte de ubehandlet i natursortering (natursortering betyr at listverket kar kvist lik panelet) fra Bergene Holm, slik at de kunne beise de lik veggene.

Av materialrester har Sturla laget praktiske hyller, senger og TV-benk med oppbevaringsmulighet. Hylle2BHI Hytteprisen_2016_Fjellro_Rooth_0105 copyMed lukkede trappetrinn slipper de TV-støy og støv. Glattpanelet fra Vyrk er i tre bredder. Fargen heter Beitogrå.
Det hvitmalte taket er i fargen Bomull og levert ferdig behandlet fra oss, og kombinert med mange og store vinduer gir det hytta gode lysforhold.BHI Hytteprisen_2016_Fjellro_Rooth_0115 copyDet hvite taket er av typen Faspanel og passer godt til beiset panel. Sturla har laget hjørneklossene selv.

På det lune, koselige badet er det en kombinasjon av stående Glattpanel og liggende Tømmerpanel. BHI Hytteprisen_2016_Fjellro_Rooth_0107 copyBaderoms innredningen er fra Epoq i fargen Trend grafitt. Steinplate og gulv fra Ellinggard.

Fra tomten har de suveren utsikt mot skogen, dalen, Haglebunatten og Haglebuvannet.BHI Hytteprisen_2016_Fjellro_Rooth_0026 copy

BHI Hytteprisen_2016_Fjellro_Rooth_0064 copyVinnerne har fremdeles bittelitt igjen på ønskelisten sin, så prispengene på 50 000 kroner kommer nok godt med. Du kan lese mer om prosjektet i Hyttemagasinet og på vår hytteblogg.

Juryens begrunnelse:
Juryen legger først og fremst vekt på at prosjektet skal være til inspirasjon for andre. Vi vet at mange synes det er vanskelig å velge både materialer, profiler, dimensjoner og fargepalett. Dette prosjektet viser en spennende blanding av dimensjoner, profil og montering av innvendig panel. Her har hytteeier kombinert liggende bred tømmerpanel og stående glattpanel i tre dimensjoner i samme rom. Utrykket blir likevel helhetlig da materialene er behandlet med samme beisfarge. Listverk i samme profil og samme farge binder også rommene pent sammen. Juryen bemerket også inspirerende bruk av overskuddsmaterialer. Her er det bl.a. bygget enkle og pene sengeløsninger som sklir pent inn i interiøret. En sittebenk med tilhørende tv-benk gir hemsen mye lagringsplass i tillegg til å være en koselig lesekrok.

Vil du søke Inspirasjonsprisen? Tilsammen deler vi ut 250.000 kroner og fristen er 1. desember.
Les mer her og følg gjerne med oss i sosiale medier.

Vikinghytte med flotte snekkerdetaljer

$
0
0

Finalist nr: 1
Foreldrene til Susan Gangstad

Dette prosjektet er sendt inn av “byggmesternes” datter, og det var liten tvil om at dette prosjektet skulle bli en av finalistene i Åpen Klasse. Nederst i innlegget vil du kunne lese noen av fagjuryens kommentarer.


Tekst fra søker:

Jeg vil melde på min mor og min far og deres unike hytte til Inspirasjonsprisen.
Vi kaller det “huset” og er et prosjekt som har tatt 3 år.
Utgangspunktet var et berg i hagen det raste en del stein fra. Og det, sammen med interesse for gamle byggeskikker satte min mor og min på en idé.
De er aktive i vikingmiljøet og har sansen for alt som er håndlaget.

Min pappa er både Petter Smart og en skikkelig handyman. Det er ingenting ikke han får til!

Materiale ble kjøpt inn (ca 50 rundstokker) og mamma brukte hele ferien sin til barking. Men, nå var de i gang!






Huset oppunder berget

Huset er bygd i rundtømmerbygg. Etter barking ble takbjelkene satt sammen på bakken.
De måtte skjæres ut og slå dem sammen i rett vinkel som skulle følge berget i bakkant. Det ble laget hull til tappene for å tre de ned på stolpene.

Etter mange tunge tak var reisverket oppe og balansert for riktige vinkler og boltet fast til berget i bakkant.
Takstoler ble montert i uhøvlet materiale for å få den rette røffheten over bygget.

Pappa muret deretter gruen og midtveggen av stein fra Gjermundnes.

På taket ble det lagt tjærepapp og grunnmursplater oppå der igjen. Deretter ble 200 sekker Nittedalstorv lagt om hver andre i to lag, jevnet ut og sådd gress. Einerkroker til å holde torvholdsstokkene ble selvfølgelig funnet i nærmiljøet og laget selv.

Utfordringer med å få det tett mellom berg og tak ble løst med gummimatter.

Huset ble kledd innvendig med stående bord, ingen rette vinkler, så alt måtte håndskjæres og tilpasses til stolpene.

I fremveggene måtte det skjæres spor i alle 4 stolpene oppe og nede for å få plassert fjølene. Dørene har trehengsler. Låsene er laget i bjørk siden det er et hardere materiale og tåler mer slitasje. Boltene er lager av einer.


Selvlagde møbler

Bord og benker har pappa også selvfølgelig laget selv. Ser dere godt etter på bildene, så ser dere en nydelig vikingkjole
med tilhørende sko. Dette er laget av min mor.


Jeg syns dette virkelig er et unikt prosjekt disse to har hatt sammen. Mye tungt arbeid. Mange utfordringer. Men, mest glede for dem begge. Begge to er i full jobb, over 60 år og alt er gjort på fritiden.

Jeg synes resultatet har blitt fantastisk og det fortjener virkelig å vises frem!


Noen av fagjuryens kommentarer til prosjektet:

  • Prosjektet er svært imponerende og viser god materialforståelse.
  • Dette er godt og solid håndverk.
  • Det er modig og krevende og bygge noe slikt.
  • Artig at noen har vikinghytte i hagen sin!
  • Det er så viktig at det finnes tradisjonsbærere som dette!

Er dette ditt favorittprosjekt?

Eventyrlig tretopphytte

$
0
0

Finalist nr: 5
Knut Eivind Birkeland

Tretopphytter er blitt svært populære og flere tilbyr nå overnatting i slike spektakulære hytter oppe i høyden. Det å bo sammen med fugler og ekorn, og tilpasse seg den enkle standarden er for mange selve drømmen og den ultimate avkobling. Det man lar seg imponere over er det enorme arbeidet som er gjort for å bygge noe slikt. Denne tretopphytta ligger i tillegg på ei øy. Ikke mange som setter i gang med noe slikt!


Tekst fra søker:

Vi er 2 naboer sammen om dette prosjektet. Ideen om å bygge tretopphytte kom da vi så “Treehousemaster” på tv.

Vi hadde lyst at alt skulle være så kortreist og bærekraftig som mulig!

Derfor ville vi bruke egen skog til å utvinne alt av materialer. Hytta ligger på en øy i et skogsvann. Alt av materialer er kjørt over med en flåte som vi dro etter en gummibåt.


Med gummibåt og håndkraft

Det var ikke mulig å få traktor ut på øya, så vi har brukt taljer og håndkraft for å heise bærestokkene på plass. Alt arbeid har vi gjort selv.
Det vi er mest fornøyd med er nok villmarkspanelet i bjørk som vi har innvendig. Det ble utrolig stilig.

Sluttresultatet ble veldig bra, og vi har begynt å leie ut hytta og gjestene har vært strålende fornøyde.

Det er rekkverk i einer, som er et utrolig sterkt materiale. Med grillplass, redskapsbod og gangbru over til hytta er det som en egen liten verden.


Noen av fagjuryens kommentarer til prosjektet:

  • Tretopphytter har en egensjarm, og denne var virkelig forseggjort.
  • Fin design på hytta og gode materialvalg.
  • Det finnes mye pågangsmot blant folk.
  • Tenk om vi kunne hatt jurymøte der oppe!
  • Det blir ofte både tøffere og vakrere når det er smått. Livet i treverket inne i hytta er ganske unikt.
  • Hvordan er det med HMS på slike hytter? Jeg tror kanskje ikke einer-rekkverket hadde holdt meg hvis jeg snublet…

Er dette ditt favorittprosjekt?

Nytt liv til gammelt uthus

$
0
0

Finalist nr 6
Jens Christian Petersen

Et falleferdig uthus har fått nytt liv og fått tilbake sin funksjon. En svært gjennomført restaureringsjobb, der brukbare materialer har blitt gjenbrukt og peis og pipe fått tilbake sin funksjon.


Tekst fra søker:

Idéen om å berge uthuset på hytta gjorde at veien gikk om Kulturminnefondet.

Jeg søkte i 2016, fikk aksept i 2017 og det meste ble gjort i perioden februar til mai i år.
Det hele var satt bort til Byggmester Olstad i Åmli – de var flinke og det gikk betryggende godt! Rive, erstatte og bygge det opp på nytt. Sluttresultatet ble praktfullt!
Vinduer ble restaurert og brukbar plank satt på plass. Ytterdør ble restaurert og det samme med peis og pipe. Takplatene er de samme og alle de nye materialene måtte fraktes inn på scooter.

De materialer som kunne benyttes videre har fått nytt liv.

Alt er gjort i henhold til anbefalinger fra regelverket. Materialene i prosjektet kommer fra Odeltre og Åmli trevare.
Jaktlaget har hjulpet på dugnad, og har også sagt seg villige til å stå for den avsluttende maling og beising.

Vi er godt fornøyd med at vi restaurerte og ikke erstattet med glass og betong!


Noen av fagjuryens kommentarer til prosjektet:

  • Det er fint at gamle tun med bygg som dette blir bevart.
  • Det er ofte mer krevende å skulle ta vare på, enn å starte helt på nytt.
  • Det er bra at lokale håndverkere benyttes.
  • Det er fint arbeid – tunet har beholdt sitt utrykk og står i fin stil til hovedhytta.

Er dette ditt favorittprosjekt?

Hagehytte i stil med huset

$
0
0

Vi heier på kortreist ferie og siden samtlige av finalistene til Barnas Trepris bygget hytte – synes vi at Hyttebloggen er det riktige stedet å vise frem de fine finalistprosjektene. Hyttedrømmen lever hos både små og store og om hytta ligger i hagen eller i en skog like ved så handler hyttelivet om å finne ro et annet sted enn hjemme.


Finalist til Barnas Trepris
Hyttebygger: Tomasz Przechodzki
Hyttas beliggenhet: I hjørnet av hagen


Med tre barn på 8, 4 og 2 år ville Tomasz skape et godt miljø å oppholde seg og leke i rundt i huset. En naboene har et lite lekehus og foreldrene så at lekehuset var veldig populært blant barna.

Første ide var å kjøpe et lekehus som byggesett på Maxbo, men etter å ha sjekket kvaliteten i utstillingen i butikken endret de mening. Lekehusene var veldig enkle, i dårlig kvalitet, og de var bekymret for at de ikke ville passe til utseendet på hovedhuset som er et nytt hus med mørkbrun kledning.
Uten snekkererfaring bestemte Tomasz seg for å bygge et solid, moderne lekehus selv.

Han tenkte først å holde det helt enkelt, men når han hadde startet prosjektet begynte ideen å utvikle seg. Han bestemte seg for å installere skikkelig dør og vinduer.

Når det ble så bra var det greit å sørge for isolasjon, og fullføre huset innvendig med spiler, kryssfiner og vinylgulv.


Lekehuset samsvarer med utseendet på hovedhuset

Det opprinnelige prosjektet var planlagt å ta rundt 2 måneder, men slik det til slutt ble tok det nesten et år å fullføre. Tomasz er veldig fornøyd med sluttresultatet. Lekehuset samsvarer med utseendet på hovedhuset.

Musebånd, vindtetting og terrassebord. Her er bygges det solid! Det er mulig å overnatte der på vinteren og når barna blir store og ikke lenger bruker lekehuset, vil det bli et perfekt hobbyrom!

Fagjuryen synes det er et fint at Tomasz har valgt å tenke langsiktig og bygge en solid hytte i hagen. Med den kvaliteten vil huset uten tvil kunne fungere godt også etter at barna har vokst fra hagelek. Leder i byggmesterforbundet synes også at dette ser bra ut, men både han og juryens arkitekt er noe bekymret for drenering siden huset ligger helt tett på muren ved en skråning og ganske sikkert vil får større vannmasser ved snøsmelting. En så flott og solid hagehytte bør vare lenge og selv med impregnerte og royalbehandlede produkter vil tre måtte ha muligheten til å tørke opp.

Kombinert drivhus og badstue i hagen

$
0
0

Denne familien har klart å kombinere to interesser i et lite bygg på en dårlig utnyttet plass i hagen. Ideen var et rom der de fikk ro, kom tett på natur og fikk en pause fra hverdagen. Kombinasjonen drivhus og badstue er jo perfekt!

Uteromsprisfinalist nr. 3
Endre Hareide Hallre fra Oslo

Fagjuryens begrunnelse til dette prosjektet kan du lese nederst i blogginnlegget.
Fra den 2. til 9. juli kan du stemme frem din favoritt blant de 12 finalistene i årets Uteromspris.
Vi vil sammen med norges største hagemagasin, Hagetidend reise ut og lage vinnerreportasje og dele ut plankett og 50.000 kroner.


Tekst fra søker

Etter en totalrenovering av huset som etterlot hagen som et stort gjørmehull, stod vi med blanke ark under utformingen av uterommet. De to første årene brukte vi på å anlegge en hage vi kunne trives i, med vegetasjon, oppholdssoner og gangstier. Ønsket var en hage med fokus på spiselige vekster, stor variasjon og lekenhet i utformingen.

Da hagen begynte å ta form opplevde vi at det nedre hjørnet i hagen var svært dårlig utnyttet. Et litt unaturlig sted å oppholde seg, med dårlige solforhold og mye fuktighet på grunn av helningen på tomten.

Vi ønsket å tilføye uterommet noe mer, samtidig som det skulle være en naturlig avslutning på hagen og skape en ramme for uterommet. Ideer som redskapsbod, drivhus og platting var oppe til diskusjon. Men siden vi er oppvokst med å jevnlig bade badstue, fikk vi ideen om å kombinere denne funksjonen med et drivhus som samtidig kunne romme den stadig voksende hageinteressen. Slik ble tanken om drivhusbadstuen i Bergsalleen født.

Ideen var et rom som skulle være et sted vi kunne ta en pause fra hverdagen. Et rent, vakkert rom for å rense kropp og sjel.

Det skulle ha et stort vindu, men ikke med en tradisjonell utsikt. Drivhusdelen i kanalplast ble en naturlig måte å stenge for innsyn og gi en større følelse av privatliv. Utenfor det store vinduet fikk vi et nytt rom å se ut på, med planter og krukker, men også et rom hvor lyset utenfra blir brutt gjennom kanalplasten. Hver dag og hver kveld ville gi et ulikt lysspill som ville bli utsikten vår fra inne i badstuen. Kanalplast og vinduer i badstuen slipper ikke bare lyset inn, men bidrar også til å komme tettere på elementene. I motsetning til en mer tradisjonell plassering av badstue inne i huset bidrar drivhusbadstuen til å knytte seg tettere på naturen, selv om man ikke er på hytta. Når regnet som trommer forsiktig på taket er den eneste lyden, øker opplevelsen av pause og ro i hverdagen.


Føre var da tomten ble drenert

Under arbeidet med å drenere rundt det gamle huset utnyttet vi maskinkraften og gravde ned isolasjon og rør til å kunne støpe hjørnefundamenter for en fremtidig bod. På dette tidspunktet visste vi ikke hva vi ville bygge, så vi satte rørene ned på noen generelle mål. Da drivhusbadstuen ble prosjektert var sesongen allerede på hell og vi støpte fundamenter og la opp to bærebjelker før frosten kom. På vinteren bygget vi vegger og gulv som elementer under tak et annet sted og fikk fraktet dem inn til oss tidlig på våren. Med muskelkraft bar vi inn i de tunge vegg- og gulvelementene og bygde taket på stedet. I løpet av sommeren jobbet vi med uteområdet rundt bygningen og la heller, singel og steinblokker. Drivhuset ble tilført til slutt som en forlengelse av badstuen.

Vi ønsket å invitere venner og familie med på bruken og har skapt rom for å være sosial rundt bygget.
En utedusj koblet på sommervann fra utekranen på huset gir en avkjølende dusj også høst og vår. Benker og sitteplasser gir en avslappende atmosfære og en pause fra varmen.

Også når badstuen ikke er i bruk har disse plassene skapt attraktive rom i hagen.

Som andre hageentustiaster venter vi hvert år utålmodige på at våren skal komme, men nå har vi skapt oss en mulighet for å være i hagen hele året.

Fra å være et mørkt, ubrukt hjørne som tynget hagen, ble dette et av de mest brukte områdene på tomten – særlig på vinterstid. Drivhusbadstuen har blitt et sosialt møtepunkt som bidrar til at hagen blir brukt aktivt uansett sesong.


Se bildeserie fra dette prosjektet

Kvistfri panel, kledning og andre materialer er handlet hos Byggmakker Hønefoss. Vi fikk god service av faglige dyktige medarbeidere.


Fagjuryens kommentar

Dette var et prosjekt som juryen ikke har sett tidligere, en kombinasjon av drivhus og badstue.
Juryen diskuterte hvorvidt det var effekter fra badstuen som kunne oppnås i drivhuset, men ser at det var ønsket om å forene to interesser som resulterte i dette prosjektet.

Badstuen er nydelig utført og med helhetlig og gjennomtenkt materialbruk.
De fleste badstuer er lukkede rom uten utsikt, her har eier både oppnådd hyggelig utsikt til planter, samt lys inn fra drivhus.
Et spennende resultat på en del av en tomt som var trist og ikke i bruk!


Er dette din favoritt til å vinne Uteromsprisen?

Her kan du stemme frem det prosjektet du mener inspirerer mest.

Alle som stemmer og legger igjen kommentar her på bloggen er med i trekning av disse fine hageredskapene.

Burgon & Ball er laget i rustfritt stål med håndtak av hardtre, slik at den holder seg fin år etter år. Den er velbalansert og ergonomisk utformet slik at den er god å bruke. Alle Burgon & Balls håndredskaper er godkjent av RHS, det engelske hageselskapet – et tegn på høy kvalitet!

Vil du delta i neste års Uteromspris kan du søke og finne mer informasjon her.


Tidenes første vinner av Hytteprisen

$
0
0

drengs36_1000

Endelig er første vinner av Hytteprisen kåret. Det er gøy å se at over tusen personer har vist stor interesse for Hytteprisen og stemt på deres favoritt!

Det var veldig jevnt i toppen, men til slutt var det denne flotte hytta til familien Martinsen som ble årets vinner med 20,4% stemmene.


sør_balkong_1000

I denne flotte hytta er det mye tre inne som ute! Det har vært særlig to prinsipper som har vært viktige for familien Martinsen: Ingen trær skulle felles, og det skulle ikke sprenges vekk fjell. Begge klarte de å overholde!


stue_1000

Juryens kommentar: – Selv om hytta er moderne har den et varmt og nært utrykk, og måten de har klart å tilpasse tomt og vegetasjon er svært vellykket.

Juryen gleder seg til overrekke premien på 50.000kr under vårens hyttemesse på Hellerudsletta. Flere bilder av vinnerhytta finner du på hyttebloggen. 

Vil du lese om hvordan Nina opplevde å få beskjeden om at hun og døtrene hadde vunnet Hytteprisen?
Da bør du klikke her og lese artikkelen til Hyttemagasinet.

Til våren skal det selvfølgelig lages en fyldig reportasje også.


På 2.plass kom den fine stilrene hytten til Kari-Anne Magler Wiggen med 15,5 % av stemmene.


Tre_1000Kari-Anne har bygd en lys og minimalistisk hytte med gode planløsninger. Hun har valgt liggende panel for å skape størst mulig romfølelse. Panelet er hvitbeiset for å beholde treverket lyst. Vil du la deg inspirere?  Ta en titt på vår hytteblogg for flere bilder av hytta.


På delt 3. Plass har vi paret Sveinung Wiig Andersen og Eva Dønnestad med deres moderne hytte og Kari Stenbock Pedersen med hennes typisk norske hytte. Begge hyttene fikk 11,4% av stemmene.

Sveinung og Eva har gjennom bevisst materialvalg klart å skape en naturlig og helhetlig harmoni med bruk av naturmaterialene tre og stein. Ønsker du å se flere bilder av hytta deres, så kan du lese mer og se bilder i innlegget på Hyttebloggen vår!

Stue_1000

På helårshytta til Kari og familien i Valdres har familien blant annet bygget en flott terrasse. De viser i sitt interiør at tre varer evig og at med hjelp av beis, kan man skape et helt nytt uttrykk.


Stue_1000

Inspirasjonsprisen og Hyttemagasinet vil takke alle søkere til Hytteprisen i 2015.


Det kom inn mange gode søknader med flotte hytteprosjekter og juryen hadde en krevende jobb med å velge finalister. Alle de 9 finalistene er samlet på Hyttebloggen vår og på Hyttemagasinet sine hjemmesider.

Til alle dere som bygger eller pusser opp hytter og fritidsboliger med TRE – søk Hytteprisen innen 1. desember.

Følg oss gjerne på Instagram @bergeneholm for å se hvordan kåringen av alle de andre Inspirasjonsprisene går.

Utestue bygget for ruskete vestlandsvær

$
0
0

Njål er utvilsomt en byggeglad og nevenyttig kar, og i år valgte juryen han ut som finalist til Uteromsprisen med det flotte annekset han har bygget der det før sto ei lita hytte fra 1952.


F7-3

Njål Vikanes i Ulsteinvik ble vi kjent med i fjor da han deltok i Barnas Trepris med en tøff tømmerhytte med gangbro.


Uteromsprisen 2015 – finalist 6

F7-2

For at familien skulle få plass til besøk av både slekt og venner ble løsningen å rive det gamle og bygge nytt. Da det i  gamle hotellet i Ulsteinvik skulle rives (Central Hotell – bygd i 1915) spurte Kari om de kunne overta de staselige vinduene.

Med banjonettsag og tilhenger hentet Njål og Heidi 8 viduer (som viste seg å være i 4 forskjellige størrelser). Noen av glassrutene knuste under transport og ettersom vinduene var laget på gamlemåten måtte de helt til Oslo for å finne ruter, fra samme tidsepoke, som kunne erstatte de knuste.

F7-5

Med så mye vindusflater var det en utfordring å få til den bærende konstruksjonen som naturlig nok skulle tåle røft Vestlandsvær. Njål la inn masser av spikerplater og stålbeslag for å binde trekverket sammen.

Takkonstruksjonen var krevende, men ved å gå ned til halv dimensjon på takstolene, for så å kompensere dette med dobbel tetthet ble skipsingeniør, Njål fornøyd.

F7-4

Selve fundamentet ble pålet ned med kraftige impregnerte materialer som Njål stabiliserte med liggande påler og det hele ble dekt med store steiner. På den måten slapp de å bruke barduner, som ikke ville blitt like fint.
Utvedig ble hagestuen malt mørk brun, slik som hovedhytta, mens interiøret er lyst og delikat.

F7-6

En “hatt” med blå glasbyggerstein skaper et unik særpreg på utestua. Vinduene og de blå glassbyggersteinene i taket gir magisk lys, spesielt i den blå timen.

F7-1

Glasshuset blir brukt både sommer som vinter, og med plass til 14 stykk rundt bordet blir stemningen ofte høy.

Juryen liker spesielt godt den vakre takkonstruksjonen og formen på hagestuen i Ulsteinvik og synes Njål og Heidi har bygget en hagestue med høy inspirasjonsfaktor.


Synes du Njål og Heidi bør vinne Uteromsprisen?

Fra 5.-12. April kan du stemme på Norges største hageblogg Moseplassen.

Følg oss gjerne på Instagram og Facebook hvis du vil se flere bilder av flotte uterom i TRE!
Og har du bygget noe i tre som kan være til inspirasjon for andre – da håper vi DU søker INSPIRASJONSPRISEN neste år.

Bygde om gammelt fjøs til hytte nesten utelukkende med gjenbrukte materialer

$
0
0

M Pederfjøsen etter renovering_1000

Anne Holt og Frank J. Bruun bor på Lillehammer, og har bygget seg en ganske så unik og uvanlig feriebolig i Lofoten. Inspirasjonsprisjuryen mente dette var en soleklar superfinalist til kategorien Åpen Klasse.

Søknader der gjenbrukt materiale utgjør hoveddelen av byggeprosjektet samles under Åpen klasse.
Det kan være alt fra møbler, trebåter og brygger til kompostbinger, utedoer og plantekasser. Og nå også ombygde fjøs.


Utsikt Fra Vindstad

Bygningen ligger idyllisk til i Reinefjorden i Lofoten og ble, rett etter 2. verdenskrig, oppført som et fjøs.

Bygningen er blitt omregulert fra fjøs til hytte og filosofien har vært å gjenbruke så mye av de originale materialene som mulig.

Allrom_1000

Vindeltrapp, to bord og kjøkkenbenk er laget av materialer fra en tysk flåte fra 2. verdenskrig.

Under tilvirking av ett av trappetrinnene ble det avdekket en granatsplint! Det er også synlige spor etter et prosjektil i reisverket.

Bad

Gammel bølgeblikk er brukt innvendig i gang og bad.
Gjenbruk av kaffesekker som tapet_1000

Brukte kaffesekker i jute er brukt som tapet.

Paret har forsøkt å holde det hele i en rustikk stil. Inspirasjonsprisjuryen kommenterte begeistret at mange av løsningene er både estetiske og kreative, og kanskje spesielt trappen.

De kalkede fjøsveggene er beholdt slik de var. Utvendig panel har blitt brukt til innvendig panel og til materialer i innvendige dører.

Hele 11 dører i bygget er alle unike og laget av gjenbrukte materialer.

F Fra galleriet mot soverommene_1000

De materialene som de har måttet kjøpe nytt, som blant annet kryssfineren de har i vegger og tak i andre etasje, har de kjøpt på XL Bygg Leknes.

P Ferdig strippet_1000

Det har uten tvil vært lagt ned et enormt stort arbeid i restaureringen.
Konstruksjonsmaterialene stammer faktisk fra en tysk flåte.


Bildet under viser fjøset da paret tok over bygget. Bygningen hadde blitt brukt som lager etter at gårdsdriften opphørte på 70-tallet. Frem til ombyggingen startet, sommeren 2014, hadde bygningen vært gjenstand for minimalt vedlikehold.

Før renovering

Anne  og Frank har gjenbrukt materialer på en måte som gjør at de har tatt vare på historien til bygget og gitt det en unik atmosfære. Samtidig som det hele har blitt tilpasset en ny tid og ny bruk. Dette prosjektet beviser at det er mulig å skape nytt liv i en gammel fjøs.

L Hoveddører_1000


Fagjuryen har plukket ut 4 superfinalister i denne klassen og resten av finalistene vil du kunne lese om her på bloggen i dagene som kommer.

Hvem som vinner Åpen Klasse, plankett og 10.000 kroner offentliggjøres fredag 23. april her på bloggen.

Hagestue i organisk form

$
0
0

Bak_1000

Ingrunn Else og Hans Petter Minsaas har bygget et orginalt og flott hagehus i tre i Verdal.
Utgangspunktet var en 100 år gammel eplehage som de ønsket å tilpasse til familiens behov. Ett av ønskene var et hagehus som skulle fungere til eget bruk, og til større sosiale samlinger.

Idyll_1000

Familien Minsaas engasjerte en hagedesigner, og ideen om steinlagte sirkler ble utgangspunktet for hagehusets form.


Gutta_1000

Bygget ble planlagt over en kaffekopp, materialene ble kjøpt inn, og far og sønner reiste bygget i løpet av et par sommeruker.

Det er mer krevende å bygge i organiske former, men treverk er ganske så formbart og med hjelp av tvinger og støtter fikk karene i huset buen på plass.

Ingunn og Hans Petter ønsket et lunt og naturlig preg på hagehuset, og valgte derfor å behandle treverket med jernvitrol.

Detaljer_1000

Rundt hele bygget har de plantet slyngplanter, og målet er at hagehuset om noen år delvis dekkes av vakre, duftende vekster.
Et frittstående ildsted skal etterhvert bygges i sirkelen, også ildstedet skal være sirkelformet. Til sommeren planlegger de også å bygge en hagedam helt inn til sirkelen.

Front_1000

Det gjennomførte bygget er åpent og tilgjengelig til resten av hagen, samtidig som at man sitter lunt og skjermet mot vær og vind. Hvem ville ikke likt å tilbringe en sommerkveld her! Inspirasjonsprisjuryen var i alle fall enstemmige i at treverket og den sirkulære formen skaper en særdeles lun og trivelig ramme.

Kveld_1000

Barnebarna koser seg gjerne i dukkehuset, mens voksne tar en kopp kaffe eller nyter kveldstimene i det idylliske hagehuset.

Retro_1000

Materialene til hagestuen er handlet hos Coop som er en av de få byggevarekjedene som vi ikke leverer til – derfor er dette flotte prosjektet i Åpen Klasse og ikke blant kandidatene som kjempet om Uteromsprisen.


I Åpen klasse er kriteriene, nettopp åpne, og ofte er det mye gjenbrukt treverk eller prosjekter som, likt denne hagestuen, faller utenfor kriteriene med hensyn til hvor materialene er handlet. Du kan lese alle kriteriene her.

Dette var den siste superfinalisten i Åpen Klasse. På fredag offentligggjør vi hvem som vinner 10.000 kroner, heder og ære:)

Skapte et unikt, varmt og rustikt kjøkken med Hardanger-rose i tre

$
0
0
Diana hadde et kjøkken som hun synes var veldig tamt. Hun hadde lyst på noe kult i tre for å gi varme i rommet - noe treverk absolutt gjør. Diana ønsket seg noe annet enn spiler da hun ville vekk fra det stramme, og inn i det lune.

Oppfylte drømmen om egen trebåt

$
0
0
Eirik fra Knarkvik har seilt i marinen i mange år, og er utrolig glad i sjølivet. Han ønsket seg en egen båt, og for å unngå 3 fots-syken ønsket han seg en stor båt. En trebåt virket da midt i blinken.

Brukte avkapp til å skape unike blomsterkasser

$
0
0
Utgangspunktet for blomsterkassene var at Janneth ønsket seg mobile levegger på terrassen på hytta. Sammen med sin far satt de i gang prosessen som skulle resultere i to store, flotte blomsterkasser i tre. I kassene er det plantet bambus for å få en tett og høy levegg innen kort tid.

Hjemmelaget TV-benk og sengegavl

$
0
0
Karianne og familien kjøpte nytt hus i 2019 og har siden da vært på utkikk etter harmonerende interiørløsninger som matchet husets øvrige stil. Da de ikke fant interiøret de ønsket seg til fornuftige priser så valgte familien å helle lage de selv!

Gapahuk av restematerialer

$
0
0
Torbjørn måtte rive ca 50 kvm av terrassen for å gjøre plass til utbyggingen av huset. Med stort overskudd av restematerialer bestemte han seg for å nyttiggjøre utsiktspunktet på tomten ved å bygge en praktisk gapahuk med le for både vær og vind!

Stor trehytte laget med avkapp og restematerialer

$
0
0
Med avkapp og restematerialer fra tidligere byggeprosjekter tilgjengelig ville Torstein bygge noe kreativt til glede for både store og små. Trematerialene fikk nytt liv i en stor trehytte med et fiffig uttrykk.

Lagde ny panel av gammel laftetømmer

$
0
0
Da Øyvind og kona skulle totalrenovere barndomshjemmet fant de stort parti laftetømmer som var gjemt bak veggene. Selv om veggene ble konstruert og bygd på nytt, ble laftetømmeret ivaretatt, kløyvd på sagbruk og ombrukt som ny panel!

Trepanel – et godt valg på badet 

$
0
0
Det er mange materialer å velge mellom når du skal innrede et bad. Trepanel har for alvor meldt seg på i trendbildet og er en funksjonell løsning med mange fordeler. Ikke bare gir det baderommet ditt et naturlig preg, men det har flere fordelaktige egenskaper ved seg sammenlignet med andre materialer. Her kan du lese hvorfor trepanel på baderommet er en god idé. 
Viewing all 45 articles
Browse latest View live


Latest Images

MERKUR I RETRO!

MERKUR I RETRO!

MERKUR I RETRO!

MERKUR I RETRO!

Beijing–Oslo blir helårsrute

Beijing–Oslo blir helårsrute

Kansellerer seks flighter mandag

Kansellerer seks flighter mandag

<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>